Upotreba prepeličijih jaja

Sumirane na jednom mestu, bolesti koje se mogu lečiti, kao i broj svežih jaja potrebnih za jednu kuru je sledeći:

Vrsta bolesti:                                      kom. jaja:

Regulisanje krvne slike                              60
Migrena                                                240
Otklanjanje napetosti, neuroze                  60
Tuberkuloza                                          240
Regulisanje probave                               120
Malokrvnost                                          240
Čir u stomaku                                        120
Srčane tegobe                                      240
Bolesti jetre                                          180
Nervno rastrojstvo                                 240
Prolepšavanje tena                                 180
Postoperativno                                      240
Otklanjanje holesterola                            240
Bronhitis                                                240
Regulisanje šećera                                   240
Oblik astme                                          1080
Arterioskleroza                                        240
Preventivno zdravi – dnevno                     1-2

Za navedene bolesti, jaja se uzimaju u sirovom stanju. Prva tri dana se uzimaju po tri jaja, a kasnije po 5, što znači da kura od 120 komada traje 26 dana, a kura od 240 komada 49 dana. Deci ispod 10 godina davati po 4 jaja na dan, deci mladjoj od 5 godina po 3 jaja, a deci mladjoj od 3 godine, po 2 jaja dnevno.

Jaja se konzumiraju odjednom i to ujutro na prazan stomak. Mora da prođe najmanje pola sata do uzimanja neke druge hrane. Od jaja se može pripremiti vrsta koktela da bi ga bolesnici lakše konzumirali. Mogu se uzeti nezaslađena ili zasladiti šecerom ili medom. Mogu se umutiti kako bi se dobila pena (ručno ili mikserom). U jaje se može, po želji, dodati sok od višnje, limunova kora, nastrugana jabuka, vanila, cimet, mlevena kafa, kakao itd. Prilikom pripreme, važno je da budu u sirovom stanju i da se upotrebi žumance i belance.

Bolesnici koji boluju od šecerne bolesti, razume se, moraju izbegavati zaslađivanje. Bolesnici koji imaju osetljivu žuč na jaja trebalo bi da počnu sa jednim jajetom dnevno, pa postepeno povećavati do 4 jaja dnevno i tako zavrse kuru. To neće imati posledice na ishod lečenja, jedino što će kura trajati duze.. Ukoliko žuč ne dozvoljava upotrebu jaja, odustati.

Dva meseca posle završetka kure, ako se za to ukaže potreba, kura se može na isti način ponoviti, a preporučljivo je, bar prve dve godine, uzeti dve kure, s tim da ne prođe više od šest meseci izmedju prve dve kure.

Jaja se mogu koristiti i ako se uzimju drugi lekovi, izuzev u slučaju ako se koriste lekovi uz čiju primenu lekar zabranjuje korišćenje belančevina (meso, mleko, jaja…).

Jaja čuvati u zatvorenim kartonskim kutijama u frižideru na temperaturi od +1 do +4 stepena oC. Tako čuvana jaja imaju rok upotrebe u sirovom stanju 60 dana, a i posle tog roka se mogu upotrebljavati, ali samo kuvana ili pečena.
Sa sigurnošću se zna da su samo oplođena jaja lekovita. Od ovog uzgajivača imate sve garancije da su jaja sveža i da se poštuju najviši standardi kvaliteta proizvodnje prepeličijih jaja.

NAPOMENA: Jaja japanskih prepelica nisu čudotvoran lek koji će izlečiti svaku bolest, ali je sasvim sigurno da uzimanje jaja neće štetiti organizmu, već naprotiv, može mu samo pomoći.

13 Oct 2010