Sastav prepeličijih jaja

Kroz vekove se u istočnjačke literature proteže priča o korisnosti jaja japanske prepelice. Meso prepelice je u prošlosti bilo samo na kraljevskim trpezama. Danas gotovo da nema porodice u Japanu na čijem dnevnom jelovniku se ne nalaze ova jaja. Ona su veoma bogata vitaminima A, B1, B6, B12, C, D i E, gvožđem, fosforom, cinkom i važnim aminokiselinama. Po svojoj hranljivosti prepeličije jaje zamenjuj pet kokošijih sadrže biološki aktivne elemente, stimulante, veliki broj vitamina, minerala i osnovnih aminokiselina. U odnosu na kokošije jaje, imaju pet puta više fosfora, osam puta više gvožđa, šest puta više vitamina B1 i petnaest puta više ostalih vitamina. Jedno jaje daje 15,8 kalorija. Zbog toga imaju pozitivan fiziološki efekat na ljudski organizam, na krvni pritisak, krv, srce, jetru, stomak i mozak.

Masu jajeta japanskih prepelica čine: ljuska sa oko 13%, belance sa oko 54% i žumance oko 33% ukupne težine. U poređenju sa kokošijim, jaja prepelica su bogatija žumancetom i odnos belance: žumance je 62 :  38 u apsolutnoj masi. Aminokiseline iz proteinskih formacija u belancetu ili žumancetu su izvor belančevina velike svarljivosti i biološke vrednosti. Analizom belančevina iz jajeta japanske prepelice gajene poluintenzivno, utvrđeno je da se od aminokiselina nalazi više treonina, serina, glutaminske kiseline i glicina, ali i asparaginske kiseline, arginina i lizina nego u jajima kokoši, gajenih intenzivno. Razmatranjaem uloge navedenih aminokiselina (ali i vitamina, elemenata u tragovima i dopunskih esencijalnih sastojaka, određenih u tkivima japanske prepelice) u ishrani ljudi, pogotovo u ishrani gradskog stanovništva, mogu se bolje shvatiti i razumeti odnosi između ishrane i prometa hranljivih sastojaka u organizmu koji, posle duže upotrebe jaja prepelica u sirovom stanju, ostvaruje pozitivan zdravstveni efekat. Pošto je količina aminokiselina u belančevinama i bitan pokazatelj njihove biološke vrednosti, prema nalazima istraživča, može se s mnogo razloga očekivati da će jaja japanskih prepelica, u bliskoj budućnosti, biti značajan dodatak ne samo u ishrani već i u održavanju zdravlja ljudi.

Pored koristi i lekovitosti za nabrojane organe, mora se posebno naglasiti da su jaja i meso japanske prepelice vrlo korisni:
1. za decu u razvoju
2. kao korisna hrana za dijetalce
3. za regulaciju i podmlađivanje organizma
4. za rekovalescente
5. za atletičare
6. za osobe koje se oporavljaju od bolesti…

Jaje japanske prepelice sadrži:

1. 74% voda
2. 13% belančevine
3. 11.2% masti
4. 1.1% minerala, od toga 0.5% kalijuma
5. 2.2% fosfora
6. 3.2% gvožđa
7. skalu vitamina A1, B6 i naročito važne enzime

13 Oct 2010